Claudio Monteverdi, aquesta setmana a L’Auditori
La interpretació de les Vespro della Beata Vergine aquest dimarts a L’Auditori ens ha donat l’excusa perfecte per homenatjar aquest compositor al Wonderland. Claudio Monteverdi, nascut a Cremona ara fa 450 anys, va revolucionar la música europea a començaments del segle XVII.
En el programa hem fet una selecció ràpida d’algunes de les seves obres, amb l’única voluntat de seduir-vos i que correu a escoltar més i més música seva. Hem començat amb l’entrada triomfal de La Música a L’Orfeo…
… que després apareix a l’inici de les Vespres:
Precisament a les Vespres podem escoltar alguns exemples dels experiments acústics de Monteverdi a la Basílica de Sant Marc de Venècia. Era habitual que situès parts del cor o alguns cantants o instrumentistes en diferents llocs de la nau, creant així efectes similars al que ara tenim amb tecnologies com el Dolby Surround. I de camí, feia músiques tan increïbles com aquesta:
No és per això, però, que Monteverdi es considera un dels grans.
El millor de la seva música la trobem als seus nou llibres de madrigals, especialment el Cinquè, en què el compositors senta les bases de la que anomena «Seconda Prattica», una manera de fer música que supera la polifonia del Renaixement i ens situa a les portes del Barroc. L’expressió dels sentiments i l’acurada il·lustració sonora de cada paraula del text són altres trets fonamentals de l’estil de Monteverdi. En teniu uns quants exemples aquí:
Per acabar, el programa l’hem tancat amb el que, per a mi, és un dels duets d’amor més bonics que mai s’han escrit: el final de l’òpera L’Incoronazione di Poppea.
Són tot just uns quants tastets de Monteverdi. Si us han agradat, ja podeu començar a buscar més i més madrigals!